- Buhar sıkıştırmalı çevrimde enerji taşımak için enerji kullanıldığından, bu iki miktarın oranı sistem performansı olarak doğrudan ölçülebilir.
- Bu performans katsayısı oranı ilk defa 1824 yılında, ısı geçişlerinin sabit sıcaklıklarda olduğu kabulüyle, iki sıcaklıklı tersinir bir çevrim için Sadi Carnot tarafından ifade edilmiştir (Şekil 2.5).
- Gerçek çevrimde her zaman mekanik ve termal kayıplar olacağından, performans katsayısı (COP), Carnot çevrimindekinden daima daha düşük olacaktır.
- Çalışan sistemlerde pratik amaçlar için bu oran, soğutma etkisinin kompresör giriş gücüne oranı olarak tanımlanır.
- Carnot çevrimi, ısı enerjisini işe çeviren veya tersine – soğutma amaçları için bir miktar iş verilmesi gerektiğinde – en verimli çevrimdir.
- Mükemmel bir ısı makinesini tanımlayan ideal bir termodinamik çevrimdir.
- Soğutma sistemlerinde soğutma etkisine ihtiyaç duyarız; yani soğutma etkisi yaratmak için zıt çevrimlerin çalıştırılması gerekir.
- Carnot çevrimini tersten çalıştırarak soğutma sistemi olarak da kullanabiliriz.
- Tersinir Carnot soğutma çevrimi katsayısı: COP = Tevap / (Tcond – Tevap) (Denklem 2.5)
- Şekil 2.5’te gösterilen şartlarda, -5 °C buharlaşma ve 35 °C yoğuşma sıcaklıklarında (268,15 K ve 308,15 K), Carnot performans değeri 6,7 olmaktadır.
- Isı transferi evaporatör ve kondenser duvarları yoluyla oluştuğundan, bir sıcaklık farkı gerektirir.
- Bu durumda, değiştirilmiş ters Carnot çevrimi (Şekil 2.6) gösterilmiştir.
- Evaporatör ve kondenserde 5 K sıcaklık farkı için, akışkanın çalışma sıcaklıkları 263,15 K ve 313,15 K olur ve performans katsayısı 5,26’ya düşer.
BASİT BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİ VE CARNOT SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN KIYASLANMASI
15
Haz