Genel, Soğuk Oda

SOGUTMA KULESININ ELEMANLARI

Bir sogutma kulesinin temel bilesenleri çerçeve ve kasa, dolgu, soguk su haznesi, damla tutucular, hava giris panjurlari, püskürtme memeleri ve fandir. Bunlar asagidaki gibi agiklanmistir.
Cerçeve ve kasa: Çogu kulelerin dis kasalarini (panel kaplamalar), motorlar, fanlar ve diger bilesen-lerini destekleyecek yapisal iskeleti vardir. Küçük tasarimlarda bir cam elyaf elemanli kasalar ayni zamanda tagiyici iskelet de olabilir.
Dolgu: Çogu kulelerde, su ve hava ile temasini maksimize ederek isi transferini kolaylastirmak için (plastik veya ahsap) dolgular kullanir. iki türlü dolgu vardir:
Sigramali dolgu: Dolgu yüzeyini islatma sirasinda su, yatay sigrama çubuklarinin ardisik katmanlari üzerinde düserek sürekli küçük damlaciklar halinde parçalanir. Plastik siçramali dolgular, ahsap siçra-ma dolgulardan daha iyi isi transferi olustururlar.
Film dolgu: Su, hava ile temas halinde bir film tabakasi olusturmak üzere, ince, yakin aralikli plastik yüzeyler üzerine dökülür. Bu yüzeyler, düz, oluklu, petekli veya diger sekillerde olabilir. Film tipi dolgu daha verimlidir ve sigrama dolguya göre daha küçük bir hacimde ayni isi transferini saglar.
Soguk su haznesi: Soguk su haznesi, kulenin dibinde veya yakininda ve kule dolgusundan asaji akarak soguyan suyu alir. Haznede genellikle soguk su tahliye baglantisi için bir düsük toplama noktasi vardir. Birçok kule tasarimlarinda, sojuk su haznesi dolgularin altindadir. Bazi igten çekmeli karsi akishi sistemlerde, dolgu altindaki kanal ile su soguk su haznesi olarak görev yapan ikinci bir depoya tasinir.
Pervane fanlar kule boyunca havayi üflemek için dolgu altinda monte edilir. Bu tasarim sayesinde, kule ayaklari üzerine monte edilir, fanlar ve motorlara kolay erisim saglanir.
Damla tutucular: Bunlar su damlaciklarini yakalar, aksi takdirde su hava akiminda sürüklenerek atmosfere atilir.

Hava girisi: Bu, havanin kuleye giris noktasidir. Giris bir kulenin tüm tarafi (çapraz akis tasarim) olabilir veya kulenin altinda düsük bir noktada (karsi-akim tasarim) bulunabilir.
Panjurlar: Genellikle, çapraz akisli kulelerde giris panjurlari vardir. Panjurlarin amaci dolgunun içine hava akisini dengeli dagitmak ve kulenin içindeki suyu muhafaza etmektir. Birçok ters akigli kule tasa-rimlarinda panjur gerekmez.
Memeler: Dolgu islatmak suyu püskürtürler. Dolgunun üstünden su dagitiminin tekdüze olmasi, tüm dolgu yüzeyinin düzgün bir sekilde islanmasini saglamasi için gereklidir. Memeler yuvarlak ya da kare desenli olarak sabitlenebilir, ya da dairesel kesitli kulelerindeki gibi dönen bir düzenegin bir parçasi olabilir.
Fanlar: Kulelerde hem eksenel (pervane tipi) ve hem de santrifüj fanlar kullanilmaktadir. Genellikle, icten çekmeli kulelerde pervane fanlar, içe üflemeli kulelerde hem pervane ve hem de santrifüj fanlar kullanilir. Boyutlarina bagli olarak, kullanilan pervane fanlar sabit veya degisken kanat açili olabilir.
Fan kanatlari, en düsük güç tüketimi istenen hava akisini saglamak için ayarlanabilir. Otomatik degis-ken pervane kanatlari, degisen yük kosullarina tepki olarak hava akisini degistirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir